Hoeveel stappen per dag moet je zetten afhankelijk van je leeftijd?

Iedereen weet wel dat wandelen het risico op ziekte kan helpen verminderen en de mentale plus fysieke gezondheid kan verbeteren. En 10.000 stappen per dag wordt daarbij voor de meeste volwassenen veelal als een gezond doel beschouwd. Maar zijn die 10.000 stappen per dag wel het juiste aantal voor ons om als dagelijkse doelstelling toe te passen? Waarom is 10.000 stappen zonder meer het magische getal?

Het magische getal

Het doel van 10.000 stappen per dag werd in de jaren zestig in Japan bedacht. Het was ter promotie van een stappenteller. Het aantal van 10.000 was daarbij helemaal niet op onderzoek gebaseerd, maar het klonk gewoon goed. Het werd populair omdat het ook wijdverbreid door vele wandelclubs geaccepteerd werd. Veel activiteiten monitoring en stappenteller apps gebruiken zelfs vandaag de dag nog de 10.000 stappen als standaarddoel.

De stappen categorieën 

Maar het is dus een oude marketing mythe dat het optimale aantal stappen 10.000 per dag is. Volgens een Amerikaans universitair onderzoek uit 2011 bestaan er voor de gezonde volwassenen de volgende categorieën als het gaat om het aantal stappen dat men per dag kan registreren.

  • < 5.000 stappen: Inactief – Dit is absoluut een indicator van redelijk inactief zijn. 
  • 5.000 tot 7.500 stappen: Weinig actief – Dit aantal is typerend voor de standaard dagelijkse activiteiten, dus zonder sportactiviteiten en lichaamsbeweging. 
  • 7.500 tot 10.000 stappen: Enigszins actief – Deze categorie omvat enige vorm van beweging of wandelactiviteiten. Of het gaat om een baan waarbij veel gelopen wordt. 
  • 10.000 stappen: Actief – Dit is het punt waarop individuen echt als actief geclassificeerd worden. Prima als doelstelling om naar te streven.  
  • > 12.500 stappen per dag: Zeer actief – Dit zijn al die personen die zich extra inspannen om elke dag (!) meer aan beweging te doen. 

Minimaal 7.500 stappen per dag

Voor een gezond leven vonden vele wetenschappelijke onderzoekers dus dat minimaal 7.500 dagelijkse stappen al gunstig genoeg zijn.

Onderzoekers ontdekten verder dat bij oudere vrouwen het nemen van slechts 4.400 stappen per dag al met een 41% lager risico om te overlijden geassocieerd was. Bovendien leek het hierbij niet uit te maken of deze vrouwen al die stappen nu met powerwalking deden of gewoon door in het huis rond te lopen.

Is een stappenteller nog wel nuttig?

Toch is het nuttig om een stappenteller te gebruiken. Het gebruik van een stappenteller kan jou immers helpen bij het bijhouden van het aantal stappen dat je elke dag zet. Zo kun je vervolgens ook beter je doelen stellen om nog meer stappen te zetten en actiever te zijn. Het gebruik van een stappenteller is zodoende een heel gemakkelijke en leuke manier om bij te houden hoe actief jij daadwerkelijk bent. Plus het gebruik van een stappenteller kan jou er evenzo prima aan herinneren om wat meer te gaan lopen.

De voordelen van lopen

Regelmatig wandelen en joggen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar zorgt voor een algeheel welzijn. Het kan namelijk obesitas, diabetes type 2, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroertes en sommige soorten kanker helpen voorkomen.

Het helpt je zo om langer te kunnen leven maar het verbetert ook de stemming en bouwt je zelfvertrouwen op. Als je af een toe een blokje gaat lopen, dan helpt dit jou tevens om beter met stress om te gaan. Loop ze!