Is het verstandig om te sporten als je verkouden bent?

Als jij je niet echt lekker voelt, dan is sporten misschien wel het laatste waar je zin in zou hebben. Maar in sommige gevallen kan een lichte tot matige activiteit jou wel degelijk helpen om jezelf beter te laten voelen. Als de symptomen vrij mild zijn, dan is het veelal oké om aan wat lichte lichamelijke oefening te doen.

De ‘nekregel’

Men gebruikt hiervoor meestal de zogenaamde ‘nekregel’ om te bepalen of het wel of niet verstandig is om te gaan sporten. Dit houdt heel simpel in dat als jouw symptomen zich boven de nek bevinden, zoals niezen, een sinusdruk of een verstopte neus, een beetje zweten via lichamelijke beweging over het algemeen wel als veilig wordt beschouwd.

Sport echter niet als jouw symptomen zich onder de nek bevinden, zoals een drukkend gevoel op de borst, een flink hoest of maagklachten. Sport ook niet als je koorts, een behoorlijke vermoeidheid of een wijdverspreide spierpijn hebt. Luister dus altijd goed naar je lichaam.

Als jij mocht besluiten om inderdaad te gaan sporten, zorg er dan wel voor dat jij jezelf optimaal hydrateert. Houd er ook rekening mee dat jij jouw ziektekiemen kunt verspreiden. Deze verkoudheids- en/of griepvirussen zijn immers zeer besmettelijk en kunnen zich daarom gemakkelijk verspreiden. Op dit moment is het daarom ook zaak om je bij klachten te laten testen op het corona-virus en hier vervolgens naar te handelen!

Mogelijke oefeningen bij een lichte verkoudheid

Wandelen en joggen

Als jij verkouden bent, dan kan dit jouw energieniveau al vlot flink verminderen. Maar door zelfs een wandeling van slechts 20 minuten te maken, zorg je ervoor dat je toch nog wat vruchten van deze lichaamsoefening kunt plukken. Het kan zelfs meehelpen om jouw verkoudheid symptomen te verbeteren. Zolang joggen onderdeel van je standaard routine is, dan is er geen reden om dit vanwege een milde verkoudheid over te slaan.

Yoga

Onderzoek suggereert dat stress verlichtende technieken, zoals yoga met haar ademhalingsoefeningen, de immuniteit van het lichaam kan versterken. Bovendien zouden de lichtelijke strekoefeningen kunnen helpen om de pijntjes en kwalen die aan verkoudheid verbonden zijn te verlichten. Kies dan wel het liefst voor een langzamere yoga variant, zoals Hatha, Iyengar of yin yoga.

Een lichtere training

Verder kan er opgemerkt worden dat als je graag tijdens een verkoudheid wilt sporten, je maar beter jouw normale intensiteit en duur kan halveren. Als jij jezelf dan later op de dag na jouw lichtere training goed voelt, dan kun je jouw volgende trainingssessie geleidelijk verhogen. Maar als jij je na het sporten echt uitgeput voelt, sla dan zeker een extra dag over voordat je weer gaat sporten.

Herstel na je verkoudheid

Ook je eerste training na je verkoudheid moet licht van aard zijn, zodat je niet buiten adem raakt. Je wilt immers langzaam vooruitgang boeken terwijl je weer naar jouw normale routine terugkeert.

Als laatste willen we graag nog even benadrukken dat sporten en fit blijven een geweldige manier is om je algehele gezondheid te verbeteren. Volgens sommige onderzoeken kan het je immuunsysteem zelfs versterken.