Mag je sporten tijdens de zwangerschap?

Lichaamsbeweging is voor de meeste mensen gunstig voor hun algehele gezondheid en welzijn. Dit geldt dus ook voor zwangere vrouwen. Als jij gezond bent en jouw zwangerschap normaal verloopt, dan zou het in principe veilig voor jou moeten zijn om te gaan sporten. Veel artsen moedigen het zelfs aan. Volgens verloskundigen en gynaecologen is sporten goed voor gezonde zwangere vrouwen die prenatale zorg krijgen. Volgens de huidige richtlijnen zouden deze vrouwen zelfs naar ten minste 150 minuten van matige lichamelijke activiteit per week kunnen streven.

Hoe kan lichaamsbeweging een zwangere vrouw helpen?

Het sporten tijdens de zwangerschap biedt veel voordelen. Lichamelijke oefening kan immers:

  • Een gezonde gewichtstoename bevorderen
  • Jouw houding verbeteren en zo rugpijn verminderen
  • Helpen bij constipatie en een opgeblazen gevoel
  • Je lichaam versterken plus fit houden 
  • Je voorbereiden op de uitdagingen van de bevalling
  • Helpen beter te slapen

Welke soorten sporten zijn het beste?

Sporten die speciaal voor zwangere vrouwen zijn ontworpen of sportoefeningen die veilige variaties hebben voor zwangere vrouwen, zijn altijd aan te bevelen. Veel zwangere vrouwen vinden de sporten in het water, zoals zwemmen of aquarobics, erg prettig. Zolang het goed aanvoelt en er geen groot risico bestaat om te vallen of in de buik geraakt te worden, dan kun je gewoon blijven sporten. 

De meest comfortabele oefeningen zijn oefeningen waarbij je lichaam geen extra gewicht hoeft te dragen. Zwemmen en stationair fietsen zijn hiervoor goede opties. Een stevige wandeling maken is eveneens een geweldige training die jouw gewrichten en spieren niet belast. 

Je zou ook een aangepaste yoga, barre workout, pilates of low-impact aerobics sessie kunnen proberen. Maar het is altijd een goed idee om dit alles eerst even met jouw verloskundige of arts te overleggen alvorens jij aan een trainingsprogramma begint.

Let op een aantal punten 

Sporten tijdens de zwangerschap is over het algemeen veilig. Toch zijn er nog een aantal dingen waar je wel degelijk op moet letten. Vermijd alle activiteiten die het risico op vallen of letsel vergroten. Dit omvat contactsporten of intensieve sporten. Zelfs een lichte blessure aan de maagstreek kan al ernstig zijn als je zwanger bent.

Na de eerste 3 maanden van de zwangerschap kun je het beter vermijden om op jouw rug sporten. Het gewicht van de baby kan namelijk de bloedcirculatie verstoren. Vermijd ook om lang te staan. Als het warm weer is, sport dan enkel in de vroege ochtend of late avond. Zo voorkom je dat je oververhit raakt. En als je binnen traint, zorg dan voor een goede ventilatie in de kamer. Gebruik eventueel een ventilator om je aangenaam koel te houden. Drink ook altijd veel water, ook als je geen dorstgevoel hebt.

Als laatste is het belangrijk om te vermelden dat je ervoor moet zorgen dat je een goed uitgebalanceerd dieet eet. Per slot van rekening verhoogt de zwangerschap jouw voedselbehoefte alleen al met 300 calorieën per dag. Door te sporten verbrand je tevens extra calorieën die jouw baby nodig kan hebben om te groeien en zich te ontwikkelen. Als jij zodoende aan extra lichaamsbeweging of sport doet, vraag dan aan jouw verloskundige of arts hoeveel extra calorieën je binnen zou moeten krijgen.