Waarom is bewegen goed voor je hart?

Het hart is één van de belangrijkste organen in je lichaam. Deze heel krachtige en compacte spier mag dan in de palm van je hand passen, maar het regelt wel veel van de vitale functies van je lichaam. Een goede gezondheid van het hart is dus essentieel voor een lang leven.

Actief zijn is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl voor jouw hart. Gezond eten, niet roken en op een gezond gewicht blijven zijn enkele manieren waarop jij jouw hart fijn gezond kunt houden. Je kan er eveneens een hartaanval of beroerte mee voorkomen.

Proactief zijn

Het is op elke leeftijd belangrijk om proactief te zijn, zeker als het om je hart gaat. Verplicht jezelf daarom tot een regelmatige lichaamsbeweging. Dit vooral naarmate je ouder wordt, want dit kan zeer positieve voordelen opleveren die tot ver in jouw latere jaren aanhouden.

Elke vorm van lichaamsbeweging, zoals aerobe krachttraining en stretching, zal jouw gezondheid verbeteren. Deze aërobe oefeningen verhogen namelijk je hartslag en dat is waar jouw hart flink van profiteert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandelen, joggen, fietsen, dansen en aquarobics.

Voordelen van je hart gezond houden

Actief zijn helpt je hart en bloedvaten om gezond te blijven. Het zorgt voor: 

  • de verhoging van het ‘goede’ (HDL) cholesterolgehalte 
  • bij het afvallen of op een gezond gewicht te blijven
  • een lage bloeddruk 
  • de controle op de bloedsuikerspiegel.

Je hart versterken door middel van sport 

Je hart versterken is één van de beste dingen die je voor jouw gezondheid kunt doen. En zoals je wel weet, is sporten de beste manier om je hart te versterken. Sterker nog, als je helemaal niet aan sport doet, dan heb je meer dan twee keer zoveel kans om een hartaandoening te krijgen dan iemand die dit wel doet. Lichaamsbeweging kan dus hartaandoeningen voorkomen. En elke kleine stap helpt hierbij, vooral bij degenen met een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes.

Je hart is zoals reeds vermeld een spier. En, zoals bij elke spier het geval is, is lichaamsbeweging hetgeen wat het extra versterkt. De eerste stap bij het beginnen met sporten is dan ook om jouw ideale hartslag te bepalen. Vervolgens moet je een activiteit vinden die jij leuk vindt en die je zeker op de lange termijn vol kunt houden.

Gematigd of krachtig sporten

Om gezond te worden en dit ook te blijven, moet je zonder meer lichaamsactiviteiten op een niveau doen dat bij jou past: dit kan gematigd of krachtig zijn. 

  • Gematigde activiteiten zijn onder meer stevig wandelen of fietsen, maar kan ook stijldansen zijn. Daarnaast vallen hier ook alle activiteiten onder die jouw hartslag verhogen, waaronder de dagelijkse klusjes die je doet.
  • Bij de krachtige activiteiten kun je denken aan joggen, wielrennen of bijvoorbeeld flink gaan fitnessen. Je ademt bij dit soort activiteiten redelijk snel en je hart klopt evenzo een stuk sneller.

Kortom, lichaamsbeweging is één van de beste dingen die je kunt doen om je hart te versterken en jouw bloedsomloop te verbeteren. Dit kan op zijn beurt helpen bij het voorkomen en zelfs omkeren van hartaandoeningen.