Wat kun je het beste eten voor het sporten?

Sportliefhebbers zijn altijd op zoek naar manieren om hun prestaties te verbeteren en hun doelen te bereiken. Wat je voor een training eet is hierbij belangrijk. De juist voedingsstoffen zorgen dat je niet iets langer door kan en na de training sneller herstelt. Ga experimenteren wat bij jou goed werkt. Met onderstaande tips kun jij je voordeel doen. 

De ideale tijd om voor het sporten te eten

De ideale tijd om te eten voordat je gaat sporten ligt tussen 30 minuten en drie uur voor de training. Op die manier ben je niet nog steeds aan het verteren als je naar de sportschool gaat en heb je al die nuttige calorieën ook nog niet opgebruikt.

Als je echt een grote maaltijd nuttigt, doe dit dan minstens drie tot vier uur voor het sporten. Zorg er bij een kleine maaltijd zeker voor dat er minimaal 90 minuten tussen zit. Maar als jij je aan een snack vasthoudt, dan zou 30 minuten al voldoende moeten zijn.

De beste ontbijtopties

Als jij direct ‘s ochtends gaat trainen, dan kun je in dit geval misschien niet een hele maaltijd eten voordat je naar de sportschool gaat. Een kleine snack of mini-ontbijt zou dan voldoende moeten zijn. Als je daarentegen van plan bent om binnen een uur na het ontbijt te gaan sporten, eet dan een licht ontbijt of drink bijvoorbeeld enkel een sportdrank. Nuttig vooral voldoende koolhydraten voor een maximale energie.

Goede ontbijtopties zijn in dit geval onder meer: volkorenbrood, magere melk, vruchtensappen, een banaan, yoghurt of als je het wenst een pannenkoek.

De beste pre-workout snacks

Het voedsel dat je direct voor een training eet is van cruciaal belang. Het vinden van de juiste pre-workout voedselcombinatie kan soms een uitdaging zijn. Je wilt jouw lichaam namelijk zonder een opgeblazen gevoel optimaal laten presteren. Als je dit echter goed aanpakt, dan zul je al vlot ontdekken dat je meer energie tijdens het sporten hebt en dus ook sneller je doelen kunt bereiken.

Goede pre-workout snacks die aan te bevelen zijn: een fruit smoothie of een stuk fruit, zoals een banaan, sinaasappel of appel. Griekse yoghurt met fruit is ook een prima idee, of een mueslireep. Verder zou je nog kunnen denken aan een boterham met pindakaas, of een sportdrank.

Vergeet uiteraard niet om voldoende water of een natrium bevattend drankje te drinken. Je hebt immers voor, tijdens en na het sporten voldoende vocht nodig om de vochtbalans te bevorderen en overmatig vochtverlies te voorkomen.

 

Plus voor een optimale spier gezondheid kan een uitgebalanceerde snack direct na de training goed werken. Denk dan bijvoorbeeld aan havervlokken met  vers fruit, een appel met pindakaas, toast met avocado. Dit geeft de vermoeide spieren de juiste voedingsstoffen om bij te tanken en zich te herstellen.